Nu este despre lipsa timpului, ci despre alegerea priorităților în viața ta.

Cum ai ajuns să NU MAI AI TIMP?

De ce ești în situația în care nu îți mai ajunge timpul? 

Aud tot mai des în discuțiile pe care le port cu clienții despre faptul că nu mai au timp.

Au ajuns în situația în care viața lor este atât de aglomerată încât, chiar dacă își doresc să facă o schimbare, din păcate nu știu cum să găsească timpul necesar pentru asta, deși și-o doresc și știu că le-ar face bine.

Prin urmare îi întreb în ce sens nu mai au timp? Iar răspunsul este, într-o mare măsură, același: încep să înșiruie o multitudine de activități justificate pe care le au de făcut de când se trezesc dimineața și, pentru mulți dintre ei, până după miezul nopții.

Și aici urmează întrebarea care declanșează o trezire: păi, câte dintre toate aceste lucruri ți le dorești tu și câte îți spun alții că trebuie să le faci? Din păcate, de cele mai multe ori, majoritatea activităților vin cerute din afara lor (deoarece „TREBUIE”), nu ca o nevoie din interior.

Așadar, nu este despre timp (ziua are 24 de ore pentru toți oamenii de pe Pământ), ci este despre priorități: prioritățile tale (VREAU EU) versul prioritățile celorlalți (TREBUIE).

Dar când nu știi cum să renunți la o parte dintre cele care TREBUIE, viața intră în dezechilibru. Mai mult, uneori mintea complică atât de mult lucrurile încât ,câteodată când te afli în astfel de situații iei măsuri disperate sau extreme  – nu este cazul.

Lucrurile sunt mult mai simple decât par. Tema comună importantă este faptul că ai renunțat la nevoile sinelui tău în favoarea nevoilor altor oameni – chiar dacă vorbim despre cei apropiați sau nu. Deși sunt simple, nu sunt întotdeauna ușor de pus în practică, deoarece zeci de ani lucrurile au stat în acest fel.

Viața omului este formată din 2 perspective care se întrepătrund. Acestea, în ordinea în care apar cronologic în viața noastră, sunt: reacțiunea și Acțiunea.

După naștere, omul trăiește primii 1-2 ani din viața Acționând într-o mare măsură: dacă îi e foame plânge până primește mâncare, dacă se lovește plânge până primește alinare sau îi trece durerea ș.a.m.d. Și părinții/tutorii reacționează.

După ce învață să vorbească, lucrurile se schimbă însă: restul copilăriei începe să reacționeze mult la mediu. Iar cele 2 extreme sunt:  dacă ascultă cu obediență este acceptat cu ușurință, dacă acționează/testează este atenționat sau chiar sancționat.

Și aici inițiativa dintre oameni începe să se diferențieze, evident alături și de alți factori: moștenirea genetică, educația, opinia proprie ș.a.m.d.

De aceea, revenind la tema articolului și anume „lipsa de timp” secretul constă în a menține un echilibru între ceea ce ÎȚI DOREȘTI TU și ceea ce spun ceilalți că TREBUIE să faci ca să fii acceptat, „să fie bine” etc.

Cauzele reale pe care le-am întâlnit cel mai des atât la mine cât și la oamenii cu care lucrez în coaching, prin care se ajunge în această situație, sunt:

– Sacrificiul pentru ceilalți, venit ca model din educație, adică nu ți s-a insuflat dorința de a-ți urma scopul personal/marele tău vis/pasiunea ta, ci mai mult servirea celorlalți;

– Refugiul într-un comportament distructiv precum munca zi-lumină, acumularea peste măsură de proprietăți, îngrijirea exagerată a corpului etc., în loc să acoperi o nevoie reală dintre nevoile tale superioare, conform „Piramidei Nevoilor” lui Abraham Maslow, precum: nevoia de iubire –în relația de cuplu–; nevoile de stimă sau recunoaștere a valorilor proprii –în relația cu părinții–; nevoia de creativitate –în realizarea sensului propriu al vieții/pasiunii ș.a.m.d.

– Teama de a nu fi abandonat/de a fi părăsit de persoana iubită, dacă îți expui „prea des” opiniile proprii;

– Teama de a fi criticat – mai bine obedient/nu spui ce gândești, decât să fii criticat;

– Teama de a deveni sărac – dacă îi spui șefului că nu mai poți duce mai mult de atât, te temi că s-ar putea să te dea afară;

– Teama de a pierde controlul în cazul în care deții o afacere și se temi să delegi din sarcini când chiar este cazul să faci acest lucru pentru că, nu-i așa, „nimeni nu se pricepe mai bine ca tine să facă un anumit lucru” ș.a.m.d.

Oricare ar fi cauzele și, mai important, fie că le-ai identificat fie că nu, dacă ajungi să nu mai ai timp, adică ajungi să fii cumva sclavul activităților din viața ta, ai nevoie de o schimbare cât mai curând. Ea nu trebuie să fie neapărat una majoră, ci este necesar să fie una care să restabilizeze echilibrul față de nevoile tale – față de ceea ce îți dorești tu.

Dacă însă dezechilibrul se produce des și dorești să treci cu adevărat peste el astfel încât să nu se tot întoarcă periodic în viața ta, ai nevoie să te îndrepți fie spre consultarea unui terapeut fie spre lucrul cu un coach cu specializare de preferință cognitiv-comportamentală, astfel încât să îți găsești perspectiva care să funcționeze pentru tine de ACUM încolo, astfel încât să așezi echilibrul în viața ta între ceea ce trebuie și ceea ce îți dorești tu.

Elementul cel mai important care va face diferența între a avea și a nu avea timp rămâne prioritizarea. Aceasta este sinonimă cu: ierarhizarea, clasificarea, ordonarea, organizarea, structurarea. În practică înseamnă să realizezi un PLAN în care să așezi în pagină atât activități necesare nevoilor celor cu care interacționezi (reacționezi) cât și activități pentru sine (Acționezi).

Este clar că dacă doar reacționezi, nu mai ai timp să Acționezi (pentru tine) și atunci se întâmplă dezechilibrul.

Prin urmare:

– Reevaluează periodic –lunar sau la 3 luni– cum stau în balanță activitățile pentru cerințele celorlalți în raport cu activitățile necesare ființei tale;

– Reintrodu în PLANUL vieții tale activitățile necesare ție, atunci când consideri că este cazul;

– Și, cel mai important, fă pași de Acțiune în direcția acestor activități astfel încât să realizezi echilibrul de care ai nevoie în viața ta ca fii fericit.

Între timp, începe să ai zilnic grijă de corpul tău – el este locuița minții tale.

Acționează ca să devii cea mai bună formă fizică a ta, căci corpul tău este esența acțiunii tale.

Daca vrei să beneficiezi de o ședință de coaching cu mine sau pur și simplu vrei să-mi spui părerea ta/să-mi dai feedback-ul tău, scrie-mi pe adresa contact@actioneazasadevii.ro.

În final însă, alegerea este doar a ta.

Pășește. Învață = Cazi + Ridică-te. Reușește

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp

*Abonandu-te la newsletter-ul nostru esti de acord cu termenii si conditiile. Te poti dezabona oricand!