Să te eliberezi de personalitatea ta/filtrul tău prin care vezi lumea, să Acționezi zi-de-zi pentru Sensul tău/Pasiunea ieșind cu ușurință din zona de confort, înseamnă să urci către LIBERTATEA INTERIOARĂ, care este BAZA dezvoltării personale.

Despre dezvoltarea personala

Dezvoltarea personală îi ajută pe oameni să obțină libertatea interioară.

Dar ce este dezvoltarea personală?

Conform DEX, aceasta este acțiunea de a (se) dezvolta individual pe sine și rezultatul ei; trecere prin diferite faze spre o treaptă superioară, evoluție intelectuală, transformare.

Marian Rujoiu, specialist în negociere și speaker motivațional, spune concis într-un articol pe pagina sa ce nu este dezvoltarea personală: nu este despre a citi cărți, nu este despre a participa la cursuri, nu este despre a citi blogurile de gen, nu este despre citate și filme motivaționale, nu este despre gândirea pozitivă.

Prin urmare, de unde să începi ca să nu umbli haotic ? 

 Care sunt nevoile tale unice de dezvoltare personală ?

Să descoperi care sunt rănile tale din copilărie și să te eliberezi de ele consider că este pasul tău numărul 1 spre dezvoltarea personală.

Practic așa vei dobândi libertate interioară.

În acest sens, punerea în practică a cărții „Cele 5 răni care ne împiedică să fim noi înșine” a cercetătoarei Lise Bourbeau poate fi primul pas în identificarea a ceea ce are fiecare om să-și dezvolte personal, unic, doar al său. 

Nu contează vârsta pe care o ai, poți să începi oricând ca să ajungi acolo unde îți doresti.

Dar cu siguranță te întrebi ce sunt aceste răni din copilărie și de ce le-ar avea toti oamenii. 

Deja poate ești tentat să renunți la a mai continua să citești acest articol pentru că tu sigur nu suferi de așa ceva.

Este în regulă, deoarece instinctul de supraviețuire este cel care îți spune să întorci spatele termenilor precum frică, durere, rană. 

Pe de altă parte însă, mintea ta logică este posibil să lupte cu instinctul tău și, intrigată de ce a citit până acum, să dorească să continue lectura aceasta.

Aceste răni sunt modalitățile prin care mintea umană se adaptează la a face față primelor emoții puternice pe care le întâmpină și care „formatează” practic (spus în termeni de IT) mintea cum să se comporte pe viitor când va mai retrăi aceleași tipuri de emoții spre a nu mai suferi cu acceași intensitate.

Sunt ca niște reguli de reacție la emoții, prezente sub forma a 5 tipuri de măști.

Fiecărei măști îi corespunde un tip de personalitate, adică un filtru prin care oamenii trec emoțiile similare pe care le mai întâlnesc în viață.

Să înțelegi emoția care a făcut mintea ta să își aleagă masca respectivă, te va ajuta să o lași să treacă liberă prin corpul tău. 

Să te eliberezi apoi de personalitatea ta/filtrul tău de abordare a ceea ce te înconjoară, să devii cameleonic reușind să reacționezi în funcție de situație, să ieși din zona de confort, să nu te mai folosești de pretextul „așa sunt eu”, înseamnă să urci către liberatea interioară.

După ce începi să îți vindeci rana și ea nu te mai doare atât de tare încât să reacționezi la ea (în interiorul tău), înseamnă că te-ai eliberat de programul emoțional care te-a formatat

 Ai devenit liber. 

Liber să începi să-ți trăiești viața conștient, să-ți formatezi acum conștient mintea să comande corpului tău cum să acționeze spre a realiza ceea ce îți dorești, fără să mai reacționeze sau să reacționeze într-o măsură nesemnificativă la ceea ce se întâmplă în jurul tău.

Așadar, citește cartea „Cele 5 răni care ne împiedică să fim noi înșine” a lui Lise Bourbeau, pentru a-ți înțelege emoțiile ce te încetinesc sau te fac să te învârți în cerc.

 Pentru a-i înțelege și a-i privi cu compasiune pe cei din jurul tău care sunt și ei oameni ca și tine.

 Și pentru a evita să faci anumite greșeli în educația copiilor tăi – dacă ai sau urmează să ai copii.

Evident că citirea unei cărți nu îți va aduce dezvoltarea personală, după cum spune și Marian Rujoiu la începutul articolului. 

Îți va aduce, în schimb, cunoașterea pentru a începe să acționezi în direcția respectivă.

Acțiunea de a pune în practică pașii liniștirii rănii sau rănilor tale te va ajuta să începi să te dezvolți personal.

Și, așa cum spun mai mereu învățătoarele, recitește o carte care te provoacă de câte ori este nevoie până când vei vedea că îți sună în cap la fel ca atunci când ai citit-o penultima oară – asta este dovada că ai înțeles-o cu adevărat.

Notează-ți apoi în agenda ta zilnică ceea ce ai de făcut și creează-ți obiceiurile care te ajută să scapi de rană/răni, cel mai ușor prin înlocuirea unor obiceiuri care observi că te încetinesc sau sunt distructive pentru tine, cu cele care te ajută să crești ca om. 

Două exemple ar putea fi privitul la televizor și statul pe net fără sens. 

De ce te-ar încetini acestea ? 

Pentru că, dacă tu te uiți la T.V. sau stai pe net fără sens 1-2 ore pe zi, atunci nu îți rămâne timp să acționezi pentru tine.

 Iar asta poate deveni distructiv pentru ceea ce vrei să faci cu viața ta.

Acest articol se dorește a fi mai mult decât doar pentru citit ca, de altfel, toate articolele pe care le vei găsi de-a lungul timpului pe acest blog. 

Da, ai dat peste acest articol stând pe net dar, dacă vrei să faci o schimbare, atunci ai nevoie să acționezi.

Zilnic. Pas-cu-pas.

Iar asta va duce, pas-cu-pas, la procesul denumit dezvoltarea ta personală.

Abonează-te la acest blog pentru a primi mai des impulsuri de acțiune către visul tău, pasiunea ta, sensul tău sau visul tău înălțător, pozitiv, de împlinire a ta ca om. 

Între timp, începe să ai zilnic grijă de corpul tău – el este locuița minții tale.

Este doar alegerea ta. 

Pășește. Învață = Cazi + Ridică-te. Reușește.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp

*Abonandu-te la newsletter-ul nostru esti de acord cu termenii si conditiile. Te poti dezabona oricand!