Despre Acționează să devii

Timpul este ireversibil și limitat

Avem un timp limitat să ne autodescoperim, să ne urmăm visurile, să ne simțim împliniți și să fim fericiți. Mie mi-a luat 35 ani să înțeleg la nivel profund că stă în puterea mea să mă eliberez de orice mă împiedică să acționez, astfel încât să fac maximum posibil cu ceea ce am primit/am fost înzestrat.

Cu cât vei acționa mai repede, cu atât mai bine, câștigi timp prețios al vieții tale, în care să nu mai rămâi blocat în trecut și să te învârți în cerc, presupunând că acesta este destinul tău, ci să te ocupi 100% de viitor, de visul tău.

Te invit să parcurgi cu mintea deschisă și plină de curiozitate această carte.

Am scris-o cu o singură intenție: să te ajute să acționezi ca, în final, să devii fericit.

De profesie economist, cu peste 15 ani de experiență în vânzări –ceea ce înseamnă în principal relaționare și leadership–, am fost dintotdeauna pasionat de rezultate și de modul cum acestea sunt atinse în mod diferit, de la om la om.

Provocările proprii și ale echipelor cu care a lucrat, atât în companii multinaționale cât și în organizații românești, m-au condus pe parcursul trecerii anilor la observarea unui tipar de comportament al oamenilor în ceea ce privește capacitatea de a acționa atât în viața proprie cât și la locul de muncă.

Fascinat și pasionat, am dezvoltat acest tipar, l-am perfecționat și testat până când cercetarea a dus la scrierea cărții și crearea jocului cu același nume, existent la finalul cărții.

Însă până lucrurile au luat această formă, am trecut printr-o serie de evenimente dintre cele mai provocante pe care le poate avea un om de rând.

Totul a început când am fost disponibilizat din multinaționala în care lucram de peste 10 ani. Prin efort și consecvență, pentru a-mi putea întreține familia și a plăti creditele, am reușit să mă angajez imediat într-o altă multinațională.

Aici provocările erau intense, lucram cu clienți difici, piața era în scădere de consum pe zona de care mă ocupam și, astfel, rezultatele întârziau să apară. Din dorința de a obține rezultate palpabile într-un timp cât mai scurt, pentru că aveam nevoie urgentă de mai mulți bani, am ajuns să lucrez și până la 15 ore pe zi.

Spre deosebire de rezultate, efectele nu au întârziat să apară: contact tot mai puțin cu familia și în special cu copiii, frustrare la locul de muncă și, în final, burn-out. Toate acestea desi sunt o persoană cu o energie, practic, inepuizabilă.

Ca o scurtă paranteză de clarificare, burn-out-ul este „o stare de epuizare, atât fizică cât și psihică, care apare în special la persoanele a căror profesie implică o responsabilitate deosebită și interacțiuni frecvente cu oamenii. Apare tot mai frecvent în epoca modernă și conduce la scăderea performanțelor la locul de muncă, afectează relațiile cu cei din jur și calitatea vieții individului” (sursa Wikipedia).

Astfel că, după numai 4 luni de la angajare, am luat decizia să demisionez, plecând la o companie locală, cu ceva repercursiuni asupra beneficiilor salariale.

După 6 luni de ședințe la psiholog, perioadă în care am trecut prin tot felul de situații familiale, somatizare –începusem să fac puseuri de tensiune din cauza activității mentale intense–, început de depresie, am luat decizia să caut, să studiez intens poveștile oamenilor care au trecut prin situații similare.

Fiind pasionat de psihologie, și în special de motivare, ajunsesem să citesc într-un an peste 80 de cărți de dezvoltare personală. Dar ceva încă lipsea. Simțeam că mă apropiasem destul de mult de ceea ce căutam, dar cumva încă bâjbâiam.

Problemele medicale la spate și cele de tensiune m-au determinat să reîncep să fac sport la modul organizat. Organismul a reacționat la început prin schimbări neînsemnate. Dar pentru că făcusem sport de performanță în tinerețe aveam încredere că situația se va schimba cât de curând.

Fusesem campion national la 17 ani în arte marțiale. Acum lucrurile însă nu mai stăteau ca la 17 ani, de aceea schimbarea se realiza ceva mai greu.

Cert este că majoritatea oamenilor trec printr-o situație similară, manifestată sub diverse forme, situație care poartă numele comun de criza vârstei a II-a.

Totul până într-o zi în care, după programul de lucru la firma unde sunt angajat, experimentând coaching-ul ca și profesionist, am realizat că făceam o greșeală comună multor oameni, greșeală care însă nu este deloc ușor de conștientizat: deși căutam soluții, mă uitam și analizam în continuare problema, în loc să îmi explorez cât mai mult valorile personale.

În acel moment de revelație lucrurile au luat o întorsătură majoră: toată experiența mea în vânzări mă putea ajuta să duc la crearea unui sistem care să ajute oamenii care se vor afla la un moment dat într-o situație similară cu cea prin care am trecut eu.

Începusem să fac tot felul de conexiuni mentale ale unor situații foarte diverse din trecut ale oamenilor pe care îi întâlnisem și care se aflau în tot felul de complicații personale în care le era încetinită acțiunea, sau chiar blocată.

Prin schimbarea de perspectivă ajunsesem în sfârșit să înțeleg la nivel profund că stă în puterea mea să mă eliberez de orice mă împiedică să acționez, astfel încât să fac maximum posibil cu ceea ce fusesem înzestrat, cumulat cu experiența de viață destul de tumultoasă.

De fapt, îmi găsisem în sfârșit sensul vieții, acel vis măreț care să te facă să sari din pat când se ivesc zorii zilei.

Peste alte 6 luni de muncă cu trezit la 04:00 dimineața, luau naștere cartea și jocul Acționează să devii, pe care le-am creat pentru că mi-a fost extrem de dificil să găsesc ceva cât de cât similar, adaptat nevoilor și culturii noastre.

Cartea este cumularea sub o singură copertă a cunoașterii, exprimată în cuvinte simple și pași concreți, de care ai nevoie ca să declanșezi în interiorul tău dorința aceea puternică de a lua inițiativa schimbării în bine a propriei vieți și de găsire a sensului propriu – care este cel mai important aspect al finalizării acțiunii spre a deveni fericit în propria viață.

Și-apoi am constatat că oricâte cărți aș fi citit, tot nu aș fi reușit să acționez așa cum îmi doream.

De aceea jocul tocmai asta se dorește a fi: un instrument practic, de folosit după ce ai citit, chiar de mai multe ori, cartea, care să declanșeze un adevarat proces de schimbare, util tuturor persoanelor care doresc să-și exploreze harta proprie –unică fiecărui om– care să-i ajute să-și îmbunătățească capacitatea de a acționa în propria viață, atât la nivel personal, cât și în plan profesional, în mod practic, zilnic, pentru a-i fi suport să ajungă cine își dorește el însuși, de fapt, să devină.

Jocul tocmai de aceea a luat viață: pentru că simțeam nevoia unui sistem practic prin suportul căruia să urmăresc ceea ce fac periodic și care să mă ajute atunci când mă pierdeam.

Și adevărul este că în viață te îndepărtezi de multe ori de la „plan”. În fiecare om se dă o luptă continuă între dorința de a deveni acel cineva la care visează și toate temerile și scenariile posibile care îngreunează dorința visului de a îndrăzni să prindă viață – evident, în măsura în care măcar există un vis, un scop măreț propriu. De aceea „planul” reprezintă în jocul Acționează să devii doar unul din cei 13 pași: 7 de înțelegere a încetinirii/blocării acțiunii și 6 de acțiune propriu-zisă. Pentru că foarte mulți oameni realizează un plan dar mai apoi nu își dau seama de ce totuși nu reușesc să îl pună în aplicare – nu înțeleg ce anume îi încetinește, de fapt.

Povestea continuă aici în on-line și va aduce noi creații suport pentru acțiune.

Așa cum am mai menționat și la început, am creat aceste 2 instrumente cu o singură intenție: să te ajute să acționezi ca, în final, să devii fericit.