Controlul asupra vieții tale îl ai tu. 
De aceea, când constați că ai pierdut controlul asupra vieții tale, EGO-ul tău a preluat controlul.

 

S-a scris și se scrie mult despre Ego, de aceea mulți oameni au ajuns să-l considere un clișeu. Comparația EGOului cu o cisternă de combustibil, ușor inflamabilă, mi se pare foarte realistă: câțiva pași eronați și flacăra EGOului pune stăpânire pe Acțiunea ta.

Dr. Shefali, psiholog de renume internațional, îl sintetizează în mod practic astfel:

„În copilăria timpurie, când experimentezi o respingere, ai tendința să te ABANDONezi. Pentru a obține iubirea părinților/tutorilor, devii oricine iși doresc ei să devii. De ce? Deoarece tânjești după iubirea lor.

Faci asta renunțând la Eul tău autentic, dezvoltând un alt Eu, Eul FALS. În termeni psihologici, se numește EGO. Egoul este dezvoltat pentru a face față durerii. Și devine, în cele din urmă, un corp fals.

Nu este nevoie de o traumă severă: sărăcie, violență, abuz sau divorț, ci e de ajuns să fii invalidat, să nu fii văzut așa cum ești de fapt, să nu fii lăsat să iți urmezi pasiunea.

Și intri în viața adultă cu acea stare de respingere a copilului existent în tine, purtând acele măști false, până când, inevitabil, constați că acest mod de a fi nu funcționează mai deloc.

Și începi să conștientizezi că ai nevoie neapărat de a schimba asta, pentru ca trecutul să nu-ți mai influențeze prezentul. Vezi unde te-a adus această experiență: în depresie (trecut), sau în evoluție  (viitor)?

Și singurul mod de a te trezi este să recunoști față de tine că ai fost adormit. Însă acest pas este unul dureros, căci EGOul nu acceptă că ai fost în eroare, în somn, că ai fost inconștient, că viața ta a fost până acum doar o reacție la o traumă.

Însă dacă vrei sa evoluezi, ai nevoie să accepti că cel care ai fost până ACUM, este un Eu fals. Renunțarea din copilărie la Eul tău autentic a devenit ACUM nesănătoasă, toxică și te duce la o fugă continuă.

ACUM ai nevoie să îndrăznești să faci alegerea de a redeveni autentic, de a renunța la măști. Meriți să redevii cine ești tu cu adevărat? Când consideri că meriți, că ai dreptul, atunci ai puterea să rupi vechile modele/tipare.”

Ar putea fi esența dezvoltării personale tocmai dezbrăcarea de această armură pe care ai construit-o pe tine în primii ani de viață?

Să fie momentul în care vezi că masca ta, care este nimic altceva decât personalitatea ta, te oprește să fii autentic, tocmai acel moment declanșator al întâlnirii fiecărui om cu adevăratul său EU?

Este momentul eliberării de EGO, clipa în care poți alege conștient să redevii autentic?

Este acesta un moment în care poți să alegi să te scuturi de toate câte le-ai construit pentru Eul fals, lucruri care acum nu te lasă să construiești pentru tine, cel/cea autentică?

Poate fi acest moment în oricare zi a vieții tale?

Poate fi acest <ACUM> în oricare zi a vieții tale, în care decizi să faci alegerea să fie?

Dacă situația aceasta a găsirii fericirii fiecăruia dintre noi, nu este de fapt o situație extrem de complicată?

Dacă este de fapt doar o chestiune generală, pe care fiecare om are momentul său în viață când se întâlnește cu sinele său cel adevărat și poate face alegerea?

Dacă este totul doar un test al vieții, test dincolo de care viața se deschide pentru tine ca o ușă largă și te invită să faci ceea ce ai visat cu adevărat să faci, Pasiunea ta, Sensul tău?

Un vechi proverb al indienilor Cherokee spune:

 „Este o luptă între doi lupi în fiecare dintre noi. Unul este rău: este mânie, gelozie, lăcomie, resentimente, minciuni, inferioritate și ego. Celălalt este bun: este bucurie, pace, iubire, speranță, smerenie/modestie, bunătate, empatie și adevăr. Care lup va învinge? Cel pe care îl hrănești.”

Dacă toate aceste legi ale firii se leagă, astfel încât în fiecare moment din viață în care se întâlnesc în tine cele 2 entități, Eul autentic și Eul fals/Egoul, ai posibilitatea să faci o alegere?

Sau, invers, dacă de fiecare dată când ai de făcut o alegere, ajung față în față aceste 2 entități ale tale.

Acest proverb spune în cuvinte ceea ce Albert Einstein, a reușit să sintetizeze extrem de bine printr-o formulă matematică foarte simplă: „Ego = 1 : Cunoaștere”, adică „Egoul este invers proporțional cunoașterii”.

Parafrazând, cu cât Egoul este mai mare, cu atât dezvoltarea personală este mai mică. Respectiv, cu cât dezvoltarea personală este mai mare cu atât Egoul este mai mic.

De aceea, în paginile carții pe care am publicat-o de curând, „Acționează ca să devii cine îți dorești tu să fii”, am adunat cei mai importanți 7+1 factori/cauze care îți alimentează Ego-ul.

Și pe care dacă ajungi să ți-i recunoști, atunci poți să îți stăpânești Egoul, obținând astfel STAREA DE PREZENȚĂ, acea stare în care poți face alegerile conștiente pentru Eul tău autentic, stare care este baza solidă pentru dezvoltarea ta personală.

Și pentru că doar citind o carte nu te poți dezvolta personal, am inventat și un joc, care devine jocul tău unic odată ce completezi în el provocările tale din experiența ta de viață. Pentru că dezvoltarea persoană este un proces care durează (ani de zile).

Și vei putea purta acest joc în fiecare zi cu tine, în agenda ta, astfel încât de fiecare dată când descoperi o conștientizare să o poți adăuga acolo, să ai mereu cu tine cea mai înaltă formă de conștiență a ta. Este un joc de dezvoltare personală care să îți fie alături zi-de-zi, ca un prieten de nădejde care îți amintește oricând ai nevoie cum arată Eul tău autentic.

Pentru că dezvoltarea personală este dincolo de citit, după cei ai aflat ce ai nevoie să știi ca să îți înfrunți EGOul tău – este acolo unde începi să acționezi luptând cu el pentru a-ți ajuta Eul tău autentic să preia controlul asupra vieții tale, adică asupra acțiunilor din viața ta.

Ca suport, am creat Sistemul R.E.B.O.R.N., un sistem în 6 pași, pe care îl găsești aici pe site în PDF, sistem care face parte, de asemenea, din jocul tău unic. Acesta te va ghida ca să reușești tu, cel autentic, să îți reamintești și să îți îndeplinești visul tău măreț, pasiunea ta.

IMPORTANT: Controlul asupra vieții tale îl ai tu. De aceea, nu uita: când ai pierdut controlul asupra vieții tale, EGO-ul tău a preluat controlul.

Să ai grijă de corpul tău este unul dintre cei 6 pași importanți ai acestui sistem.

Așadar, până una – alta, începe să ai grijă de corpul tău, căci el este casa ființei tale pentru toată viața ta. Acționează ca să devii cea mai bună formă fizică a ta, căci corpul tău este esența acțiunii tale.

Corpul tău, împreună cu Eul tău autentic, sunteți o ființă. Ești TU. 

Mereu transformându-te, adică mereu evoluând sau nu – depinde cine câștigă lupta în fiecare zi: tu cel autentic sau egoul tău.

Îți urez succes în a avea grijă de tine, ca să îți indeplinești visul/pasiunea și ca, pe parcursul acestei călătorii, să fii în controlul Eului tău cel autentic, să fii fericit. 

Daca vrei să beneficiezi de o ședință de coaching cu mine sau pur și simplu vrei să-mi spui părerea ta/să-mi dai feedback-ul tău, scrie-mi pe adresa contact@actioneazasadevii.ro.

În final însă, alegerea este doar a ta.

Pășește. Învață = Cazi + Ridică-te. Reușește

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp

*Abonandu-te la newsletter-ul nostru esti de acord cu termenii si conditiile. Te poti dezabona oricand!